INGATLAN ADÁS-VÉTEL

Miért forduljon hozzám?

 26 év tapasztalatával kidolgoztunk egy biztonságos, kényelmes és átlátható folyamatot ügyfeleinknek, hogy aggodalmak nélkül hozhassák meg életük nagy döntését.

Az ingatlan adás-vétel menete

Kiválasztották új lakásukat és már csak a részletek egyeztetése és a félelmetesnek tűnő jogi procedúra van hátra?

Mi segítünk Önnek!

l

Tulajdoni lap, lekérdezése, letöltése

Az első lépésként letöltjük önnek a tulajdoni lapot , hogy ellenőrizhessük az ingatlan valós paramétereit (nm, lakóingatlan), terheletlenség , végrehajtás alatt áll-e az ingatlan.

Szerződés tervezet, egyeztetés

A folyamat online zajlik. Felteszünk minden kérdést ami a adásvétel megvalósulásához nélkülözhetetlen. Adatok, hitel vagy készpénzes a vásárlás, melyik pénzintézet ha hitel. Foglaló mértéke, fizetés határideje , konstrukciója,birtokba adás dátuma.

A szerződés aláírása a megállapodás után

Ha létrejött a mindenki számára elfogadható korrekt megállapodás, sor kerül az aláírásra XIII kerületi irodámban, egy mindenki számára megfelelő időpontban.

Tájékoztatás az ingatlan vásárlása után

Teljes körű tájékoztatást kapnak az ingatlan vásárlás után fizetendő illeték , megfizetéséről , esetleges részletfizetésről , kedvezményekről.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor kell foglalót fizetnem mi a mértéke?

A foglaló mértéke általában a vételár 10%-ának megfelelő összeg. A túlzott mértékű foglaló összegének csökkentését bármelyik fél kérheti a bíróságtól. Az egyszerűség kedvéért megállapodhatunk abban, hogy általánosságban nagy hibát nem véthetünk, ha a foglaló nem haladja meg a vételár 20%-át. Régi, mára már egyre ritkábban felmerülő tévhit, hogy a foglaló átadására feltétlenül a szerződés aláírásával egyidejűleg kell, hogy sor kerüljön, ezért az csak készpénzben teljesíthető. A 2014. március 15. napján hatályba lépett új Ptk. szerint a teljesítés a szerződés teljes futamideje alatt bármikor szabadon történhet, minden megkötés nélkül.

Megúszható-e a vagyonszerzési illeték?

A Vagyonátruházási illeték csökkentésében a leggyakoribb eset az úgynevezett cserepótló vétel. Vagyis ha eladjuk a lakásunkat, és három éven belül vásárolunk egy másikat, akkor az illetéket csak a két lakás értékének különbsége után kell megfizetni.   A CSOK támogatás összegével a megvásárolt ingatlan illetékalapja csökkenthető. Ha a régi lakást még nem sikerült eladni, de az új már megvan, a vevő jelezheti a NAV-nak, hogy el akarja adni a régit, így az eladásig – de maximum egy évig – nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Mentesség jár az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ingatlanügylet házastársak vagy közeli hozzátartozók egymás közötti cseréje, illetve ajándékozás vagy adásvétel útján jön létre.. A 35 év alattiak akkor kapnak kedvezményt, ha első lakásuk értéke nem haladja meg a 15 millió forintot

Mi az osztatlan közös tulajdon?

 Osztatlan közös tulajdonnak hívjuk, ha egy adott ingatlannak vagy ingatlan résznek több tulajdonosa van és minden egyes része olyan arányban oszlik meg a tulajdonostársak között, amilyen arányban a tulajdonjoguk fennáll. A tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Mi a haszonélvezeti jog?

Haszonélvezeti jogánál fogva a haszonélvező a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti. Éppen ezért a haszonélvező és a tulajdonos egymástól eltérő személyek.  

Hogyan tudok ingatlant ajándékozni?

Ahhoz, hogy az ajándékozás megtörténhessen, a megajándékozottnak az ajándékot kifejezetten el is kell fogadnia. Egy lakás elajándékozásához tehát szükséges, hogy az ajándékozó és a megajándékozott írásban, az adásvételi szerződésekhez hasonló szigorú alakiságok szerint kösse meg a szerződést és az ingatlan birtokba adására is sor kerüljön. Az ajándékozást tehát közjegyzői okiratba kell foglalni, vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirat kell, hogy készüljön róla. Az ajándékozási szerződést a szükséges egyéb okiratokkal együtt a közjegyző, illetve az ügyvéd fogja a földhivatalba benyújtani.

Írásaim

ingatlan adás-vétel

Üdvözlöm

Dr. Hatházi Éva

vagyok

A Szegedi Jogi Egyetem elvégzése után 1994. júniustól végzem az önálló ügyvédi tevékenységet. Ezt megelőzően az Érd városi Tanácsnál, majd az AEGON Biztosítónál dolgoztam.
Főbb szakterületem az ingatlan jog és az ingatlan adásvételi szerződések, minden lehetséges ingatlan-, ügy típussal találkoztam. Számomra legfontosabb mindkét fél számára korrekt egyesség és a teljes körű tájékoztatás…